Information om mangan i dricksvatten
På grund av de missfärgningar i dricksvattnet i Kilafors som varit, och det arbete vi gör för att lösa detta problem kommer här information till våra kunder. De övergripande faktauppgifterna är hämtade från Livsmedelsverket.
Frågor och svar
Vad är mangan?
Mangan är ett grundämne som förekommer naturligt i berggrunden och sprids via grundvattnet. Mangan som näringsämne behövs i små mängder och deltar i till exempel kroppens omsättning av kolhydrater och protein. Mangan finns främst i livsmedel från växtriket som till exempel ris, havregryn och bladgrönsaker, samt i dricksvattnet.
Hur mycket mangan får det finnas i dricksvattnet?
I det kommunala dricksvattnet är gränsvärdet för mangan 0,05 milligram / liter. För privata brunnar finns ett riktvärde på 0,3 milligram / liter och Världshälsoorganisationens (WHO:s) hälsobaserade riktvärde är 0,4 milligram / liter.
Hur mycket mangan finns det i dricksvattnet i Kilafors?
Dricksvattnet som lämnar vattenverket i Löten provtas regelbundet. I varje provsvar för kemisk analys redovisas det många olika ämnen i dricksvattnet, till exempel mangan, järn, kalcium, kalium, natrium, fluorid etc. Nästan alla provsvar visar på manganhalt mindre än 0,02 milligram / liter. Något enstaka prov under de senaste 10 åren har visat på halter på 0,03 eller 0,04 milligram/liter.
Vi tar också prover ute i olika fastigheter i Kilafors för att se hur ledningsnätet påverkar vattnet. Även där visar de allra flesta analyser halter mindre än 0,02 milligram/liter. Några få prover är i intervallet 0,02 – 0,043.
Men när vattnet är riktigt missfärgat då?
För att vara helt säkra på att det dricksvatten vi levererar är hälsosamt har vi tagit prover på riktigt missfärgat vatten. Vi har bland annat tagit ett prov på vatten som fastighetsägaren själv hällt upp och sparat när det varit riktigt missfärgat (som starkt te ungefär) och sedan en stund senare när man spolat ur kranen en stund och vattnet ser klart ut igen. Analysen visar att det starkt missfärgade vattnet har höga halter av mangan, 1,2 milligram / liter, samt att det snabbt sjunker igen, så när vattnet ser drickbart ut är halten nere på mindre än 0,02 igen.
Hur mycket mangan behöver vi?
I de Nordiska Näringsrekommendationerna 2023 har man satt ett värde för ”tillräckligt intag” för mangan. Detta varierar i olika åldersgrupper. Livsmedelsverket anger att det är möjligt att man skulle kunna få i sig mindre mangan än så utan att få brist, men att det saknas underlag för att fastställa en sådan nivå.
För spädbarn (7-11 månader) anges tillräckligt intag till 0,02-0,5 milligram / dygn, sedan ökar det successivt till 3,0 milligram / dygn för vuxna och flickor 15-17 år.
Kan man få i sig för mycket mangan?
Kroppen har ett eget reglersystem i tarmen för att bara så mycket som är nödvändigt ska tas upp från det vi äter och dricker. För riktigt små barn är inte detta fullt utvecklat vilket gör att det finns en risk för att de får i sig för mycket mangan från mat och dricksvatten. Livsmedelsverket anger att privata brunnar med manganhalter över 0,4 milligram / liter inte bör användas till att blanda modersmjölksersättning.
Personer med vissa tarmsjukdomar kan också ha en försämrad funktion för att reglera kroppens upptag av mangan.
Vad görs för att få bort missfärgningarna i Kilafors?
År 2014 gjordes det en stor investering i Västansjö vattentäkt där vi med hjälp av luft och markoxidation får manganet att stanna i backen och inte följa med råvattnet in i vattenverket. När investeringen gjordes fick vi omedelbar effekt på minskade halter i det vatten vi pumpar ur backen, men de senaste åren har halterna ökat lite igen, även om det är långt ifrån de halter som var innan 2014. Manganhalterna ut från vattenverket på ledningsnätet är fortfarande låga, men trots detta fastnar det avlagringar av mangan i dricksvattenledningarna. När en större mängd vatten tas ut på kort tid, som till exempel från en brandpost släpper dessa avlagringar och bildar missfärgningen. Under åren 2013-2015 gjordes flera rengöringar av ledningsnätet för att få bort dessa avlagringar. Nu i september 2024 har vi behövt göra det igen. Vi kommer att ha tätare kontroll på om rengöring av ledningsnätet behövs med kortare intervall. Vi undersöker samtidigt varför avlagringarna bildas. Något svar på det har vi inte än.
Senast uppdaterad