Vi erbjuder miljötrattar, gör rätt med fett!

HelsingeVatten har tillsammans med Aefab och Bollnäs Bostäder köpt in miljötrattar. Dessa finns att hämta för intresserade kunder på våra kontor i Alfta, Edsbyn och Bollnäs.

Stopp i vasken och i avloppsrören på grund av för mycket fett som har stelnat är ett växande problem. Att spola med varmt vatten för att spola bort fettet gör bara att problemet hamnar lite längre bort. Nya matvanor innebär bland annat att vi använder mer olja än tidigare, t.ex. fritering och såser till salladen. I kombination med äldre rör i avloppssystemen kan det leda till rejäla proppar som gör att det blir stopp med tillhörande översvämning när inte avloppsvattnet har någonstans att ta vägen. Många kommuner i Sverige har problem med stopp i avloppsledningar som orsakas av fett, så även Bollnäs och Ovanåkers kommun.

Ett verktyg för att enklare ta reda på fett och olja är miljötratten. Denna enkla plasttratt skruvas på en PET-flaska som sedan förvaras under diskbänken och kan ta reda på allt fett som blir över i matlagning.

När petflaskan är full sorteras den som miljöfarligt avfall och tas med till BORAB. Svensk Fettåtervinning återvinner fettet som den resurs det faktiskt är.

Svensk Fettåtervinning i Norrköping renar det insamlade fettet och det kan med fördel ersätta jungfruliga råvaror såsom palmoljor som skövlar regnskog i Sydostasien. Den återvunna och bearbetade oljan och fettet går till tvål- och tvättprodukter, stearin, målarfärg och biobränsle bland annat.

I första hand kan man minska sin användning av fett och oljor. Använd inte mer än vad som behövs. Ett tunt lager i stekpannan kan man enkelt torka ur med hushållspapper. Större mängder stekfett, oljor från sallader och gamla såser kan man hälla i en petflaska med hjälp av en miljötratt. Petflaskan går till BORAB återvinningscentral för resursåtervinning, eller i den gröna soptunnan som brännbart.

En hjälp för dig som fastighetsägare och HelsingeVatten. Välkommen in och hämta en tratt till ditt kök!

Senast uppdaterad


Genvägar